Јазик

СЛЕДЕТЕ:

сите категории

Торба за филтрирање

Почетна » Производи » Филтер за прав » Торба за филтрирање

Торба за филтрирање

  • https://www.sffiltech.com/img/p84_filter_bag-69.jpg

Филтер торба P84

спецификација:
Контактирајте нè >>
  • Опис
  • апликација
  • Слика
  • Пребарување

Филтер филтер P84 Материјал:
Состав на влакна: 100% влакна П84
Скрипна композиција: 100% тефлонски образ за предиво
Метод на постапка: игла удрен

Тежина: филтер P84 се чувствува 450gsm, 500gsm, 550gsm
 
Заврши третман:
Запеана, календирана, поставувана топлина, отвратителна од вода и масло, спроводлива мешавина
 
Дијаметар на вреќата на филтерот: дијаметар 100мм, 125мм, 130мм, 150мм, 180мм, 250мм итн.
Секоја должина е достапна. Посебна големина е прилагодена.
Метод на процес на вреќа за филтрирање: шиење или заварено
 
P84 филтер вреќи Предности:
1. Отпорен на оган
2. Висока отпорна на температура
3.Вежба на температура: 240 степени
4.Макс температура: 260 степен
Без точка на топење, жолта боја
Влакната П84 е со структура на пресек (форма на лист), има голема област на филтрација и одлични перформанси на филтрација.
 
Торба за филтрирање на прашина:
Бидејќи секој филтер има свои карактеристики и параметри,
кога избравме филтер-медиум за вреќа за филтрирање собирач на прашина,
мора да ги знаеме следниве параметри: температура, влага, дијаметар на прашина, хемиски својства на гас, абразив за прашина, механички параметри на филтерот.
Општо земено, филтрите за кеси за собирање прашина SFF се широко користени во филтрирање на индустриски отпаден гас, корисна прашина, филтри за гас со висока температура.
Фабриката за филтрирање торби за Шангај ви нуди добро решение според карактеристиките на прашина, помагајќи да изберете добар материјал за филтрирање за да постигнете најдобри ефективни филтрирање.

Применливо за работна состојба со корозивен гас, како што се хемиски, топење метали, индустрии за согорување отпад, цементна печка и котел на јаглен

Applicable to the working condition with corrosive gas, such as chemical, metal smelting, waste incineration industries, cement kiln and coal-fired boiler.

 

Топење метали - Опрема за отстранување прашина во индустријата за топење

Во топење метали, полиестерската филтерска кеса главно се користи за филтер за вреќа од челик, филтер за машина за синтерување на челик, филтер за гас од челична високи печки и филтер за постројка за челик.

1. Филтер за вреќи за челична згура

Колекторот за прашина од типот на вреќа од згура се состои од влез на воздух, воздушен канал, навалена плоча на преградата на воздушниот канал, вреќа за филтрирање и бункер за пепел, што се карактеризира со тоа што собирачот на прашина е исто така обезбеден со водилка и плоча превртена плоча во облик на V, водечката плоча е распоредена на средниот долен дел на воздушниот канал, превртената плоча во облик на V е распоредена на десниот долен дел на воздушниот канал, а долните краеви на водечката плоча и превртената Плочата во форма на буквата V е поврзана со бункерот за пепел, горниот крај на дефлекторот е поврзан со просторијата за кеси на колекторот за прашина. Кварцниот смаратен слој е обложен на едната страна од навалената плоча на здивот на воздушниот канал во директен контакт со димни гасови. Во споредба со претходната уметност, корисниот модел има предности на научна и едноставна структура и долг век на траење.

Група спротивни странични wallsидови на телото на кутијата за филтрирање од челична згура се соодветно обезбедени со влез на воздух и излез на воздухот, излезот на воздухот е поврзан со влезот за извлекување на воздухот на вентилаторот, а филтерската кеса е подолжно поставена во кутијата тело; Телото на кутијата е поврзано сериски во истиот ред, а средниот дел од connectingидот за поврзување на соседното тело на кутијата е обезбеден со отвор за воздух; Големината на порите на вреќата за филтрирање во секоја кутија е различна. Големината на порите од страната на влезот на воздухот до страната на излезот на воздухот се намалува за возврат. Честичките во прашината од челична згура можат брзо да се одделат чекор по чекор, а ефикасноста на одвојување е висока.

Ефектот за отстранување прашина на филтерот за вреќи за челична згура е како што следува

Ефектот за отстранување на прашината на филтерот за вреќички во челична згура е поврзан со многу фактори, но главно зависи од материјалот на филтерот. Материјалот за филтрирање на филтерот за вреќи е крпа или филц изработен од синтетички влакна, влакна или стаклени влакна. Доколку е потребно, зашијте ја крпата или филц во цилиндар или рамна вреќа за филтрирање. Според природата на димни гасови, се избира филтер-материјал погоден за услови на примена.

Предности на филтерот за вреќи за челична згура

Општо, кога температурата на димниот гас е пониска од 120, материјалот од филтерот треба да има киселинска отпорност и издржливост; Во третманот на висока температура на димни гасови (<250 ℃) главно се користи графитирана ткаенина од стаклени влакна; Во некои посебни случаи, се избира материјал за филтрирање на јаглеродни влакна. Во случај на јаглен и железен камен, потребен е и третман против експлозија, така што филтерот од свила треба да се избере за вреќата за отстранување прашина.

 

2. Собирач на прав од машина за синтерување на железо и челик

Собирачот на прашина од машината за топење на железо и челик е идеална опрема за отстранување прашина за да се реши проблемот со прашина што содржи димни гасови на крајот од машината за синтерување. Според карактеристиките на големиот волумен на издувни гасови, високата температура на гасот и високата концентрација на прашина на крајот од машината за синтерување во постројката за синтерување, при изборот на системот за собирање прашина за машината за синтерување, се анализира според различните услови на машината за синтерување, постигнете подобар ефект на отстранување на прашина од филтерот за вреќи.

Карактеристики на изведбата на собирачот на прашина од машината за синтерување на железо и челик:
1. Горниот дел од торбата се користи за промена на торбата.
2. Совршен систем за контрола за да се обезбеди долгорочно работење на системот за отстранување прашина.
3. Компактен канал за влез и излез и уред за изедначување, мала отпорност на проток на воздух.
4. Кесата може да се смени без запирање на машината, а одржувањето не влијае на нормалното работење на опремата.
5. Примената на пулсно дување со запирање на воздухот во посебна комора може да го продолжи циклусот на чистење и да ја намали потрошувачката, што може да го удвои работниот век на филтер торбата и пулсниот вентил.
6. Телото на кутијата е дизајнирано со затегнатост на воздухот, добри перформанси на запечатување, а инспекциската врата е изработена од одличен материјал за запечатување. Процесот на производство користи керозин за да открие истекување, со мала стапка на истекување на воздухот.
7. Примената на технологијата за чистење со пулсно вбризгување има силен капацитет за чистење, висока ефикасност за отстранување прашина, мала концентрација на емисии, мал коефициент на истекување на воздухот, мала потрошувачка на енергија, мала потрошувачка на челик, мала површина на подот, стабилно и сигурно работење и добри економски придобивки. Погоден е за третман на димни гасови во електрична енергија, градежни материјали, металургија, хемиска индустрија и други индустрии.

Отстранувачот на прашина од машината за топење на железо и челик е широко користен во третманот на димни гасови на електрична енергија, градежни материјали, металургија, хемиска индустрија и други индустрии, особено за димни гасови со голема бура и висока температура. Ги комбинира карактеристиките на дување на комората и чистење на пулсот, ги надминува недостатоците на обичниот интензитет на дување на комората и општата адсорпција на прашина за чистење на пулсот, а издолжената вреќа за филтрирање за отстранување прашина му дава целосна игра на силниот ефект на чистење на компримиран воздух. Тоа е голема опрема за отстранување прашина со висока ефикасност за отстранување прашина, мала површина на подот, стабилно работење, сигурна изведба и практично одржување.

 

3. Колектор за прав од гас од високи печки

Собирач на прашина од гас од високи печки од железо и челик ја прифаќа технологијата за чистење на пулс со вбризгување на прашина со запирање на воздухот во различни простории, што ги надминува недостатоците на конвенционалниот собирач на пулсна прашина и собирачот на прашина со обратно дување во различни простории. Има силна способност за чистење прашина, висока ефикасност за отстранување прашина, мала концентрација на емисии, мала стапка на истекување на воздухот, помала потрошувачка на енергија, помала потрошувачка на челик, помала површина на подот, стабилна и сигурна работа и добри економски придобивки. Погоден е за прочистување на гас од прашина и враќање на материјалот во металургија, градежни материјали, цемент, машини, хемиска индустрија, електрична енергија и лесна индустрија.

Суровиот гас (260 ℃) од главната цевка на суровиот гас влегува во долната кутија на филтерот за вреќи преку цевката за разгранување. По механичко раздвојување, гасот се филтрира нагоре низ платнената кеса, а ситната прашина е прикачена на надворешната површина на филтерската кеса. Чистиот гас се собира во горната кутија преку вреќата за филтрирање, а потоа влегува во шпоретот со топла експлозија преку цевката за гранки на чист гас и главната цевка. Кога ќе заврши времето на филтрирање, со зголемување на прашината на површината на вреќата за филтрирање, отпорноста на колекторот за прашина ќе се зголеми. Кога отпорноста се искачи до вредноста, системот за електрична контрола ќе испрати сигнал за чистење на пепел, вентилот за пневматска пеперутка и горниот топчест вентил на цевката за излезна гранка автоматски ќе се затворат, пулсниот вентил ќе се отвори, азотот од цилиндерот ќе биде се инјектира од устата на торбата преку цевката за инјектирање, а вреќата за филтрирање брзо ќе се прошири.

Правот на надворешната површина на вреќата за филтрирање се тресе и паѓа во конусниот бункер за пепел на долниот дел. На крајот од вбризгувањето на пулсниот вентил, колекторот за прашина продолжува да остане статичен, така што ситната прашина во цилиндерот има процес на статичко решавање. На крајот на овој процес, пневматскиот вентил на пеперугата на излезната гранка и горниот топчест вентил се отвораат, колекторот за прашина влегува во нормална состојба на филтрирање, а долниот топчест вентил се отвора преку фидер за работното коло Процесот на чистење на прашина од кутија, отворање и затворање на секој вентил во горенаведениот процес и тестот за концентрација на прашина во една кутија се контролирани од системот PLC, така што повторената работа може да го прочисти суровиот гас.

 

4. Колектор на прашина во постројка за железо и челик

Филтерската кеса изработена од порозна филтерска ткаенина се користи за одделување на честичките од прашина од протокот на димни гасови. Кога работите, димниот гас тече низ вреќата на филтерот однадвор кон внатре, а честичките од прашина се блокираат надвор од вреќата на филтерот.

Индустријата за железо и челик е голем загадувач на воздухот. Управувањето со отпадниот гас во индустријата за железо и челик го спроведува принципот на сеопфатно управување. Треба да се направат напори за намалување на потрошувачката на енергија и потрошувачката на суровина, што е еден од основните начини за зголемување на емисијата на отпаден гас; процесот, усвоениот процес и опремата треба да се иновираат за да се зголеми емисијата на отпаден гас од потрошувачката; треба да се донесат методи и опрема за управување со заштеда на енергија за зајакнување на управувањето и обновување на отпадниот гас; сеопфатна употреба треба енергично да се спроведува.

Во сегашната фаза, голем број на димни гасови ќе бидат испуштени од машината за синтерување на големите фабрики за челик во Кина, кои ќе содржат азот, сулфур диоксид, диоксин, прашина и други супстанции. Земајќи ја машината за синтерување од 280 квадратни метри како пример, содржината на прашина што се испушта во атмосферата е 150mg / Nm3. Според оваа пресметка, тоа ќе предизвика големо загадување на животната средина. Во моментов, Кина формулира детални барања и стандарди за зачувување на енергијата и намалување на емисиите, и дава предлози за заштита на животната средина Според сегашниот стандард на нашата земја, концентрацијата на прашина што се испушта во атмосферата е помала од 50mg / Nm3, а вреќата филтерот е важен дел за да се постигне ова барање.

Главна структура на собирачот на прашина во постројката за железо и челик:
1. Колекторот за прашина е поделен на 24 комори, распоредени во два реда, со главните влезни и излезни канали на воздухот во средината. Постојат прегради помеѓу силосите за да се реализира чистење на пепел надвор од мрежата.
2. Поставен е штит за ветер помеѓу влезот на воздухот на секоја корпа и вреќата на филтерот, а режимот на влез на воздухот е усвоен во кутијата.
3. Секоја канта е опремена со рачен вентил за пеперутка, а излезот е опремен со пневматски вентил за застанување на воздухот. Може да реализира оф-лајн чистење на пепел и одржување на единечна корпа и дистрибуција на волуменот на воздухот на секоја корпа под услов на нон-стоп.
4. 216 вреќи за филтри се поставени во секоја корпа за отпадоци, а големината на филтерската кеса е 120мм × 6000мм. Постојат 5184 силоси со вкупна површина на филтрација од 11716м2.
5. Делот за октагонална starвезда е усвоен за рамката на вреќата за филтер. Во споредба со кружниот дел, може да го подобри ефектот на чистење на пепел, да го намали абењето помеѓу вреќата на филтерот и рамката, да помогне во продолжување на работниот век на вреќата на филтерот и да го олесни извлекувањето и вметнувањето на рамката на вреќата на филтерот.
6. Материјалот на филтерската кеса е филц со игла од полиестер.
7. Во секоја корпа е поставен сет на уреди за инјектирање, а цевката за вбризгување и излезот на пулсниот вентил се вметнуваат за да се олесни расклопувањето.
8. Електромагнетниот пулсен вентил е dmf80 исправен преку брз пулсен вентил, а неговата излезна порта е структура на двојно изопачена жица.
9. Врвот на горното тело на кутијата е снабден со наклон на паѓање вода (20: 1) и корито што паѓа вода за да се спречи акумулација на вода на горниот капак.
11. Секоја канта е опремена со бункер за пепел, вибратор на wallид и шахта.
12. Долниот отвор на бункерот за пепел е обезбеден со рачен вентил за портата и вентил за празнење пепел од starвезден тип, првиот се користи за поправка на истоварувачот од типот starвезда.

 

 

Цемент - одговара на собирач на прашина од вреќа за филтрирање

1. Собирач на прав на станица за мешање на цемент

The dust remover of cement mixing station is a new type of pulse bag type dust remover which introduces new equipment and new technology and improves by digestion. The dust collector of cement mixing station has the advantages of large air volume, high purification efficiency, small floor area, small wear of filter bag, long service life, simple filter bag replacement and convenient maintenance. The pulse reverse flow back blowing is used for ash cleaning. The electrical control adopts sequence controller, which has reliable performance and can be widely used for the flue gas purification of asphalt concrete industry. In recent years, the dust removal equipment of asphalt mixing plant has been widely used in various provinces and cities in China, and replaced by them, which is popular with users.

The dust collector of cement mixing station adopts Nomex dust bag to make the dust concentration discharged into the atmosphere less than 50mg/nm3, which meets the environmental protection requirements. The shell of dust remover in asphalt mixing station is insulated by rock wool, which can prevent the condensation of dust bag.

Принцип на работа на собирач на прашина во постројка за мешање на цемент:

The dust containing gas enters the bag filter from the air inlet, and then filters through the outer surface of the filter bag. The purified gas flows from the inside of the filter bag to the upper chambers, and is discharged from the air outlet through the Changwen tube. When the value reached, pulse blowing is carried out by the program control regularly when the dust adsorbed on the outer surface of the filter bag is reached. That is, the high-pressure air is sprayed to the Changwen tube, and the purified gas is blown back into the filter bag to form a large pressure difference, and the dust is cleaned down to achieve the purpose of cleaning the dust, and the resistance of the whole equipment and system is kept stable, The dust from the back blowing falls to the bottom of the lower box and is discharged and recycled by the screw conveyor.

Карактеристиките на колекторот за прашина во постројката за мешање на цемент се како што следува:

1. The dust remover of cement mixing station adopts pulse back blowing ash cleaning method, which is one of the best cleaning effects in China. The box on the equipment is separated into 18 chambers which are not connected with each other, and is connected with a Changwen pipe. The purpose of ash cleaning is achieved by using program controlled pulse. The small venturi tube at the top of the spray pipe and filter bag is cancelled in structure. The structure is simple, and the operation and maintenance are convenient.

2. Compared with other dust collectors in China, the dust removal equipment in asphalt mixing plant has the characteristics of large air volume and small system resistance, and has a wide range of applications( Purification and recovery of mixed gas with dust concentration of less than 60g/m3 at room temperature and high temperature)

3. The flower plate edge of the upper middle box is pressed into a conical hole, which makes it contact with the filter bag with a smooth surface, and has good sealing property, and reduces the wear between the hole edge and the filter bag.

4. The dust collector of cement mixing station is simple and reasonable in structure, and covers a small area, and can be installed indoors and outdoors. According to the production process, the air volume, the user can choose the model or parallel combination, and provide carbon steel or stainless steel dust remover as required.

 

2. Колектор на прав во фабрика за цемент

According to the pore size of cement, fly ash, stone powder, mineral powder, chemical powder and other powdery substances, the filter element of industrial dust collector is designed. The influence of large diameter and adhesion on the pore size of filter element can meet the filtering requirements of various powdery substances. It can not only meet the requirements of bulk truck air delivery and air delivery after the unpacking of finished products, but also ensure that there is no negative pressure in the bin when the powder materials are used. It has the advantages of small volume, compact structure, filtration area of 24 m2, small volume, vibration cleaning, using German filter material.

Отстранувачот на прашина од фабриката за цемент главно се користи за собирање на сите видови материјали во прав во силос.

Принцип на работа на собирач на прашина во фабрика за цемент:

The special dust collector of cement plant ionizes the flue gas by high voltage electric field, and the charged dust in the air flow is separated from the air flow by the electric field. Negative is made of metal wires with different cross-section shapes, which is called discharge electricity. It is made of metal plates with different geometric shapes, which is called dust collector. The performance of dust catcher in cement plant is affected by three factors: dust property, equipment structure and flue gas velocity.

The dust catcher of cement plant will also cause excessive discharge due to the damage of filter bag. The dust collectors in the cement plant are more than 10 bag rooms. It takes 5 ~ 30 minutes to determine the location of the broken bag from the discovery of excessive discharge. At present, the service life of dust removal filter bag is more than one year, and the broken filter bag only occurs after one year. If it is found out that the damaged filter bag is located in the bag room, as long as the bag room is closed and replaced, other bag rooms can still operate normally. Generally, closing 20% bag chamber will not affect the production of process equipment and the dust removal efficiency of dust removal facilities. Timely detection of filter bag damage is the key to reduce excessive emissions, which can only rely on the timely alarm of online continuous detection equipment. It is generally believed that if the bag filter is broken, it can be found when a small part of the bag filter is damaged, and other filter bags will also play a role. The excessive emission is far less than that of the electrostatic precipitator when CO exceeds the standard.

Предности на колекторот за прашина во фабриката за цемент

Опсегот на третман на гас е голем.

Може да реализира автоматска контрола на работата.

The allowable operating temperature is high, such as shwb circuit dust collector, the allowable operating temperature is 250 ℃, and other types can reach 350 ~ 400 ℃ or high.

The resistance loss is small, generally below 20 mm water column. Compared with cyclone, the total power consumption is still small even considering the power consumption of power supply unit and rapping mechanism.

 

3. Колектор за прав врз цементната корпа

The dust remover on the top of cement bin is a kind of single dust removal equipment with automatic ash cleaning structure. This kind of dust remover is widely used in the fine, non fibrous dry dust in the filter gas or a dust removal equipment for recovering dry powder in the process flow in cement, mineral powder, mining, metallurgy, building materials, machinery, chemical industry, grain processing and other industrial and mining enterprises.

Принцип на работа на колектор за прашина на горниот дел од цементниот силос:

The dust filter of the dust collector on the top of the bin is carried out through the filter element. The filter element material is glass fiber. When the dust containing air passes through, the solid phase can be used to separate from the gas phase. The filter element of glass fiber is a porous dust filter material. When the air flow passes through, the particles in the air flow can be absorbed on the filter element or settled down due to vibration and the purified air can be discharged, In order to attach and sink the dust into the filter element, the dust collector shall be vibrated in sequence when the fan of each shift is stopped (every 2-4 hours), and the dust collector shall be vibrated for about 5 times.

The main structure design of dust collector on the top of cement silo is the spatial frame structure set by beam element. Therefore, all kinds of loads to be investigated can be simplified to equivalent joint force acting on the beam element node. Because the nature of beam element determines, each beam can be treated as a unit and some secondary beams can be deleted, The calculation amount of the corresponding stiffness and load will be reduced greatly when added to the main beam. The finite element model given here is shown in figure 10-. But it is pointed out that the displacement mode of finite element beam is actually given according to the formula of straight beam in material mechanics. Under the assumption of material mechanics, the internal force and displacement of two ends of the beam are obtained by finite element analysis. Meanwhile, its deformation form is half wave, which is obviously not enough for the analysis of non-random, which is because if a beam is a unit, The instability critical load of beam half wave can only be given by the finite element analysis of its structure, which may lead to the progress of the critical load of the structure and the structural analysis. Therefore, this problem is noticed when modeling the main structure of ESP. The solution is simple. Only some elements (generally one beam is divided into more than 3 elements) are required for some possible stable main beams. In the analysis of non-random, it is necessary to avoid only allowing the half wave instability of the fixed European tie rod at both ends to rise, thus increasing the reliability of the calculation results.

 

4. Собирач на прав за фен

The dryer dust remover is specially designed for Φ one point five × 12m、 Φ one point five × 15m、 Φ two point two × 12m、 Φ two point four × The new product developed by the development of flue gas dust removal of drying machine with 16m and other specifications is adopted. The new technology of vertical kiln fiber bag dust removal won the ministerial science and technology progress award of 1989 is adopted for the dryer dust remover. The computer controls the back blowing, timing, fixed resistance ash cleaning and temperature detection display of the chamber, so as to make the glass fiber bag dust remover operate stably in the drying flue gas dust removal, The discharge concentration at the chimney outlet is lower than the specified discharge standard of 150mg/m3n (it can be guaranteed to be less than 100mg/m3n in practice). The equipment can be used for changing bags in separate rooms without stopping. It is simple and reliable to operate. It is used in silicon iron furnace, industrial electric furnace and low operating cost. It is an ideal equipment for flue gas dust removal of domestic dryers.

The dryer dust collector is a dust collector specially used to deal with the exhaust gas of the dryer. The dryer is based on the front hot air stove drum into the hot air to carry on the rolling drying of the material. Because the hot air stove in front of the dryer adopts the coal-fired method, the exhaust gas produced contains a large amount of SO2 and water vapor, which is easy to condensation and produce strong corrosiveness. Under the condition of high temperature and oxygen enrichment, it is also easy to generate H2SO3 with strong corrosiveness. Therefore, the waste gas treatment of the dryer is a serious problem which is a serious problem for production. The above characteristics of exhaust gas should be paid attention to when dealing with such gases. In view of this working condition, our company has carried out special treatment on the dust collector. The flower plate made of ordinary 325 steel plate is replaced with stainless steel. The filter bag is selected, the treated filter bag is fluorous, and the skeleton is made of silicone (or stainless steel). The dust collector is treated with three layers of epoxy polyester anticorrosive coating. The outer layer is insulated with 10 cm thick light rock wool and color steel plate. After the above improvement, the dust collector can meet the working conditions of the dryer.

Оперативни карактеристики на отстранувачот на прашина на фен:

Bag filter is stable, simple to maintain and reliable in operation. It can remove dust with 0.1 micron particles, and the dust removal efficiency can reach 99%. The bag filter is used for the exhaust gas of dryer without considering the problem of exceeding the discharge concentration. The dryer anti condensation glass fiber bag dust remover is an ideal dust removal and purification equipment at present.

The dust collector of dryer is controlled by microcomputer, with back blowing in the chamber, cleaning dust at regular time, and equipped with temperature detection and display, over temperature alarm device. Cw300-fca anti condensation glass fiber filter bag is adopted to prevent the filter bag from condensation and will not burn the filter bag. Diameter 3 × The two-stage dust removal process is changed to lfef7 by 24m slag dryer × 358-hsy / h anti condensation bag dust collector, determined by environmental protection department, has a waste gas volume of 42621 standard cubic meters per hour, dust concentration of 69620 mg per standard cubic meter, and dust concentration of 147mg per standard cubic meter at the outlet, which meets the emission standard.

Примена на средство за отстранување прашина од фен:

Under the normal condition of ash cleaning, the remaining ash layer remains stable, that is, the resistance is basically the same before and after ash cleaning, which overcomes the phenomenon of resistance accumulation with the increase of operation time. This kind of wind stopping and shock vibration beating is the combination of optimization of ash cleaning method, so it has high strength ash cleaning effect. The weight of the remaining ash layer is 10-20 times more than that of the average settlement in one filter period; However, the weight of the remaining ash layer is less than one third of the average deposition of a filter cycle, and it is only twice as much as that of the glass fiber flat bag.

The dryer dust remover is suitable for the purification of dust containing gas and the recovery of dust materials in food, pharmaceutical, feed, metallurgy, building materials, cement, machinery, chemical industry, power and light industry.

 

 

Хемикалија - Опрема за отстранување прашина за хемиската индустрија

1. Отстранувач на чад од печка за кола

According to the electric field theory, positive ions are adsorbed on the corona with negative charge and negative ions are adsorbed on the precipitation with positive charge; All ionized positive and negative ions fill the whole space between corona and precipitation. When the gas containing tar droplets and other impurities passes through the electric field, the impurities adsorbing negative ions and electrons move to the precipitation under the action of Coulomb force of the electric field, release the charge and adsorb on the precipitation, so as to achieve the purpose of purifying the gas, which is usually called charging phenomenon. When the mass of impurities adsorbed on the precipitate is greater than its adhesion, it will automatically flow down and discharge from the bottom of the electric tar catcher, and the net gas will leave from the top of the electric tar catcher and enter the next process.

Ефективноста на третманот на отстранување на чад од кокс-печка и прашина е како што следува

The coal material loaded into the carbonization chamber carries a large amount of air. At the beginning of coal loading, the oxygen in the air and the fine coal particles entering the furnace burn to produce carbon black and form black smoke. When the loaded coal contacts with the blazing furnace wall, a large amount of carbon, sulfur, nitrogen and compounds are produced, accompanied by water vapor and hydrocarbon organic matter, and the flue gas turns dark yellow. Some of them enter into the gas collecting pipe of coke oven, and the other part overflows through the top vent and the gap of the door, which accounts for about 60% of the total emission of coke oven.

In the process of coal loading, there are a lot of harmful substances such as pulverized coal, raw gas, sulfur and nitrogen oxides in the flue gas, including polycyclic aromatic hydrocarbons, such as benzopyrene, 7,12-dimethylbenzoanthracene, 3-Grade-A cholanthrene, dibenzo pyrene, dibenzo (AI) pyrene, etc. if not treated, it will cause serious pollution to the surrounding environment and worsen the working conditions, It causes great threat to the health of employees and violates the environmental protection policy. Therefore, it is necessary to take strong measures to strengthen the control of overflow flue gas during coal loading.

According to statistics, in the process of charging coal into coke oven, the pollutant emission of one ton of coal into coke oven is about 2.37kg, of which the main pollutants are solid particulate matter (TSP), benzopyrene (BAP), benzene soluble substance (BSO), sulfur dioxide (S02), etc. BSO emission is 0. The emission of BaP is 0.000908 kg / T coal and 499 kg / T coal. The harmful substances such as BAP have existed as the carrier of TSP. Therefore, the collection and treatment of TSP by pollutants is the key to control coke oven pollution.

 

2. Колектор за прашина од типот на пулсна вреќа за системот за заглавување на кокс


The pulse bag filter of the coke blocking dust removal system adopts the two in one technology of coal loading and coke discharging dry dust removal, which combines the coal loading dust removal and coke discharging dust removal into a set of dust removal system. The coke powder adsorbed on the filter bag during the coke discharging dust removal process is used as the coating, so that the tar and dust in the inhaled flue gas during the coal charging process can not directly contact with the filter bag. The coke discharging dust removal and coal charging dust removal are operated alternately to ensure that the filter bag can be used for a long time without being stuck and blocked. The advantage of the system is that the two subsystems share one dust collector, one fan and one ash discharging and storing device.

Ефектот на примена на филтерот за пулсна вреќа во системот за отстранување прашина што блокира кокс е како што следува

(1) The dust concentration in the production area of coke oven is reduced by using the ground dust removal station system, and the production and operation environment of workers is purified. The coke oven dust treatment meets the emission standards of coking industry and environmental protection.

(2) По подобрувањето на процесот, стабилноста и сигурноста на системот се подобруваат без никакви несреќи.

(3) Because of the simple operation and control, the service life of the system equipment is prolonged, especially the service life of the cloth bag. The system has been used for 18 months without changing the cloth bag, achieving the goal of economic operation.

(4) The successful application of the frequency conversion technology of the system not only saves the cost of electricity, but also ensures the stability of the main pipe suction of the system, which plays a key role in the stable operation of the whole dust removal system. At present, our company mainly applies three technologies: 1. Main tube belt car is used for coke blocking, and m-tube gas recovery technology is used for furnace top. 2. Main pipe belt car is used for coke blocking and smoke guiding technology is used for furnace top. 3. The pre spray bag is used for dust removal, and the double butt smoke guiding technology is adopted for the furnace top.

 

 

3. Филтер за пулсна торба во земјата станица на постројка за коксирање

The coal loading and dust collection system consists of two parts. The top part of the furnace is a dust collection truck with dust collection device. It consists of movable smoke hood, smoke guide pipe, flue gas regulating valve, air control valve, valve, expansion connector and other components of smoke extraction system. Open the interface flap valve on the dust collection main through expansion connector. The flue gas emitted during coal loading is mixed with quantitative air, and sent to the ground station for purification treatment by dust collection main pipe and coke side dust removal. The other part is the ground station of dust purification with coal pushing and coal loading, and the fan, off-line pulse bag type dust collector, smoke exhaust unit with hydraulic coupling, dust collector recovery coke powder ash conveying device, corresponding electrical and instrument equipment, compressed air and cooling water system are set in the ground station.

The ground dust removal system of coking plant adopts the low-pressure ash cleaning method, and the spraying procedure and control time of filter bag are controlled by the electrical PLC system. The recovered dust can be sold out or pulled to the material yard for treatment. The design and treatment air volume of dust removal system is 60000m3 / h. under the condition of ensuring the dust removal effect and reliable operation of the dust removal system, the air volume is adjusted and determined according to the resistance of the dust removal system and the operation of coke oven.

The pulse bag dust collector of the ground station of coking plant adopts the domestic non combustion method of coal loading, and makes the collected coal loading dust enter the coal loading dust collection technology of dry dust removal ground station of coke side dust removal. It can capture the coal loading dust, transfer the flue gas from the top of the furnace and the ground station, regulate the temperature of the flue gas, and integrate the flue gas purification. The dust removal system of the coking plant uses the coke powder collected on the surface of the filter bag during the coke pushing process to prevent the dust from containing tar and water vapor binding filter bag during the coal loading process, thus ensuring the long-term stable operation of the equipment.

Предности на колекторот за прашина од пулсни торби во станицата на постројката за коксирање:

1. The non combustion method is used to mix a large amount of air into the coal loading dust removal, which makes the combustible content of the dust far lower than the lower explosion limit, which ensures that the dust enters the dust removal system;

2. The dust removal system on coke side collects dry coke powder and gas energy to absorb harmful components, tar and water in the coal loading dust, without considering measures such as heat preservation, heating and condensation prevention of dust removal equipment;

3. The low pressure pipe jet pulse dust remover is used in the surface dust removal system of coking plant, which greatly improves the dust removal capacity of the dust collector, prevents dust from sticking the filter material, and increases the system resistance;

4. The system design fully gives full play to the purification and treatment capacity of ground dust removal equipment. Through the special design and control of fan and pipeline system, the coal loading dust removal and coke side dust removal can be combined into a system, which can greatly save the investment in transformation.

 

4. Филтер за пулсна торба во работилница за подготовка на јаглен

The pulse bag filter in the coal preparation workshop absorbs the advantages of the original pulse bag filter, changes the original ash unloading system, simplifies the structure, and has the characteristics of large gas processing capacity, good purification effect, convenient operation, small maintenance, stable performance and reliable operation. Compared with the mechanical vibration dust remover, it also has the advantages of low working noise, long service life of filter bag, no mechanical movement wear and so on. It is suitable to be arranged on the top of all kinds of powder storehouses to collect all kinds of fine dry non fibrous dust. It is a simple storehouse dust remover.

Принцип на работа на филтерот за пулсна вреќа во работилницата за подготовка на јаглен:

The dust air enters the dust box from the bottom of the dust remover. The coarse particles of dust settle down by their own gravity and fall into the ash bin. The fine dust is absorbed in the dust of the filter bag through various effects. With the increase of time, the resistance of the dust remover increases gradually, and the amount of treated gas decreases continuously, To keep the pressure loss within a certain range, it is necessary to absorb the ash on the outside of the bag wall.

In the process of ash cleaning, the controller sends out instructions to each electromagnetic pulse valve according to the requirements, so that the filter bag can shrink, expand and shrink rapidly in an instant. In the process of ash cleaning, the pressure loss of the dust collector and the amount of dust gas to be treated are almost unchanged, which is one of the characteristics of the pulse bag filter.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контакт форма